Povinnosti spolku

24.03.2016 12:09

Rozpoutala se diskuse o tom, jaké mají spolky povinnosti v rámci zveřejňování dokumentů ve spolkovém rejstříku, a to zejména co se týká účetní uzávěrky. Názory se tříští, ale nic proti ničemu, když ji jako obvykle zařadíte do výroční zprávy – viz níže. 

Dle NOZ je spolek povinen zveřejňovat zejména:

  • stanovy spolku,
  • usnesení ustavující schůze spolku, byl-li spolek založen usnesením ustavující schůze,
  • rozhodnutí příslušného orgánu spolku o založení, zrušení nebo přeměně pobočného spolku; po každé změně musí být uloženo také jejich platné úplné znění, rozhodnutí o volbě nebo jmenování, odvolání nebo doklad o jiném ukončení funkce osob, které jsou členem statutárního orgánu nebo likvidátorem,
  • rozhodnutí o zrušení spolku a rozhodnutí, jímž se toto rozhodnutí ruší,
  • rozhodnutí o přeměně spolku a rozhodnutí, jimž se toto rozhodnutí ruší,
  • rozhodnutí soudu o neplatnosti spolku a konečnou zprávu o průběhu likvidace,
  • smlouvu o sloučení spolků, smlouvu o splynutí spolků a smlouvu o rozdělení sloučením, projekt rozdělení spolků se založením nových spolků a rozhodnutí o změně právní formy spolku,
  • rozhodnutí soudu o neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku.

 

ZVEŘEJNĚNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKY – POVINNOST ZAPSANÝCH SPOLKŮ

  1. Za účetní období roku 2016 a násl. jsou spolky povinny zveřejnit účetní závěrku 12 měsíců od rozvahového dne, tj. např. za rok 2016 do 31. 12. 2017 - § 21a odst. 2 a 4 zákona o účetnictví.
  2. Za účetní období roku 2015  jsou spolky povinny zveřejnit účetní závěrku do 30. 11. 2017 – bod 3 přechodných ustanovení
  3. Za účetní období roku 2014  jsou spolky povinny zveřejnit účetní závěrku do 31. 3. 2016 – bod 2 přechodných ustanovení

Přechodná ustanovení k novele zákona o účetnictví – zákon č. 221/2015 Sb.:

  1. Ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se použijí poprvé v účetních obdobích, která započala v roce 2016 nebo později, pokud není v bodech 2 až 6 stanoveno jinak.
  2. Účetní jednotky, které se zapisují do veřejného rejstříku a nemají povinnost mít účetní závěrku ověřenu auditorem, zveřejňují účetní závěrku a výroční zprávu za účetní období, které započalo v roce 2014, jejich uložením do sbírky listin nejpozději do 31. března 2016.
  3. Účetní jednotky, které se zapisují do veřejného rejstříku a nemají povinnost mít účetní závěrku ověřenu auditorem, zveřejňují účetní závěrku a výroční zprávu za účetní období, které započalo v roce 2015, jejich uložením do sbírky listin nejpozději do 30. listopadu 2017.

 

 

 

  1. V účetním období, které započalo v roce 2016, postupuje účetní jednotka podle právní úpravy pro takovou kategorii účetních jednotek a kategorii skupin účetních jednotek, jejíž podmínky naplnila k rozvahovému dni bezprostředně předcházejícího účetního období.


§ 21a zákona o účetnictví:

  1. Z účetních jednotek podle § 1 odst. 2 jsou povinny účetní závěrku nebo přehled o majetku a závazcích a výroční zprávu, vyžaduje-li jejich vyhotovení tento zákon nebo zvláštní právní předpis, zveřejnit ty, které se zapisují do rejstříku, nebo ty, kterým tuto povinnost stanoví zvláštní právní předpis. Účetní jednotky zveřejňují účetní závěrku v rozsahu, v jakém jimi byla sestavena (§ 18 odst. 4) a v případě účetních jednotek, které mají povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, v rozsahu a znění, ve kterém byla ověřena auditorem. Povinnosti účetních jednotek ke zveřejnění či uveřejnění jiných informací stanovené ve zvláštních právních předpisech nejsou dotčeny. Ustanovení o účetních záznamech podle tohoto zákona se mohou použít obdobně i v uvedených případech.
  2. Účetní jednotky, které mají povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, zveřejní účetní závěrku i výroční zprávu po jejich ověření auditorem a po schválení k tomu příslušným orgánem podle zvláštních právních předpisů, do 30 dnů od splnění obou uvedených podmínek, pokud zvláštní právní předpisy nestanoví jinak, nejpozději však do 12 měsíců od rozvahového dne zveřejňované účetní závěrky bez ohledu na to, zda byly tyto účetní záznamy uvedeným způsobem schváleny.
  3. Účetní jednotky jsou povinny zveřejnit i zprávu auditora a informaci o tom, že zveřejňované účetní záznamy nebyly případně schváleny způsobem uvedeným v odstavci 2.
  4. Účetní jednotky, které se zapisují do veřejného rejstříku, zveřejňují účetní závěrku a výroční zprávu jejich uložením do sbírky listin nejpozději v době stanovené v odstavci 2 přitom účetní závěrka může být uložena jako součást výroční zprávy. Účetní jednotky, které podle zvláštního právního předpisu předávají výroční zprávu České národní bance, předávají účetní závěrku a výroční zprávu do sbírky listin veřejného rejstříku prostřednictvím České národní banky. Povinnost zveřejnění uvedených účetních záznamů podle tohoto zákona účetní jednotka splnila okamžikem jejich předání rejstříkovému soudu; v případech podle věty druhé předáním České národní bance.

povinnosti_spolku_2016.pdf (438790)